Övik Energi

Tre bra saker att veta om fjärrvärmepriset

1. Så sätter vi priset på fjärrvärme

Vi har en prispolicy som är framtagen i samarbete med representanter för de största kunderna och kundgrupperna. Syftet med prispolicyn är att det ska vara tydligt för våra kunder på vilka grunder som vi sätter och förändrar priset på fjärrvärme. När vi gör prisförändringar så gör vi det i dialog med kundrepresentanterna. Läs mer om Prisdialogen.

Kortfattat innebär prispolicyn att priset på fjärrvärmen ska baseras på kostnaderna för att producera fjärrvärmen och att priset på fjärrvärmen ska vara konkurrenskraftigt över tid jämfört med alternativen när kunderna väger samma pris och övriga mervärden.

Dessa principer ligger till grund för vår prissättning av fjärrvärmen.

Kostnadsbaserad prissättning

Fjärrvärmens prissättning utgår i grunden från principen att priserna baseras på kostnaderna för produkten. Det innebär att priserna ska sättas så att intäkterna blir tillräckligt stora för att täcka kostnaderna samt över tid generera en skälig avkastning.

Konkurrenskraftigt pris över tid

Fjärrvärmen ska vara konkurrenskraftig över tid jämfört med andra uppvärmningsalternativ på marknaden när kunden väger samman pris med övriga mervärden som till exempel enkelhet, leveranssäkerhet, miljöprestanda och kompletterande tjänster. Eftersom alternativens kostnader kan skifta till exempel på grund av varierande elpriser så kan fjärrvärmepriset tidvis avvika uppåt eller nedåt jämfört med alternativen, men över tid skall det vara konkurrenskraftigt.

Ständiga effektiviseringar

Med en i grunden kostnadsbaserad prissättning är det viktigt för konkurrenskraften att ständiga kostnadseffektiviseringar genomförs i verksamheten. Genom att aktivt arbeta med kostnadsbesparande åtgärder kan en gynnsammare prisutveckling åstadkommas.

Långsiktigt stabil och förutsägbar prisutveckling

Övik Energis prissättning ska vara sådan att den leder till en långsiktig, stabil och förutsägbar prisutveckling på fjärrvärmen.

Prisstruktur som är förståelig och motiverar till rätt åtgärder för energieffektivisering

Övik Energis prismodell(er) ska vara förståelig för kunden samt motivera till åtgärder för energieffektivisering som gynnar det totala fjärrvärmesystemets effektivitet och resursutnyttjande.

Nyanslutningar skall vara lönsamma

Nya fjärrvärmekunder ska vara lönsamma för Övik Energi att ansluta till fjärrvärmenätet, det innebär att kunderna skall vara lönsamma på sikt.

Öppenhet mot kund

Prisförändringar och eventuella förändringar av prismodell(er) ska så långt som möjligt genomföras i dialog med kunderna.

2. Prismodellen – detta betalar du för

Prismodellen gäller för företag, bostadsrättsföreningar och organisationer och består av två delar, en kapacitetsdel och en energidel. För en genomsnittlig fastighet så utgör kapacitetsdelen cirka 40% och energidelen cirka 60% av totala kostnaden.
Genom att göra åtgärder för att spara energi så kan man som kund påverka sina kostnader för båda delarna.

Kapacitetsdel (kr/år)

När det är som kallast ute använder kundernas fastigheter mest värme. Det styr i sin tur hur mycket kapacitet vi behöver ha i produktionsanläggningar och ledningar. Kapacitetsdelen återspeglar våra kostnader för detta.
Varje kund betalar för den uppvärmningskapacitet som behövs för just sin fastighet.

Så här fastställer vi en fastighets kapacitetsbehov:
De orange punkterna i diagrammet nedan är de uppmätta dygnsförbrukningarna (kWh) för en fastighet vid olika utomhustemperaturer när det är kallare än +5 grader.

Diagram av dygnsförbrukningarna (kWh) för en fastighet vid olika utomhustemperaturer

Den streckade linjen är beräknad utifrån de uppmätta förbrukningarna och visar hur mycket fjärrvärme som fastigheten beräknas förbruka under ett dygn vid olika utetemperaturer. Detta samband mellan utetemperatur och energiförbrukning – den streckade linjen - kallas för fastighetens energisignatur och energisignaturen är unik för varje fastighet. Kapacitetsbehovet bestäms av linjens värde vid -21 grader. I exemplet ovan så är kapacitetsbehovet 2653 kWh och det ligger till grund för kapacitetspriset för fastigheten.

Beräkningen av linjen baseras på dygnsvärden under vintern (1 november till och med 31 mars), exklusive lördagar och söndagar och dygn som är varmare än +5 grader.

Kapacitetsbehovet under föregående vinter ligger till grund för kapacitetskostnaden efterföljande år. Exempel: Kapacitetsbehovet under november 2022 till mars 2023 ligger till grund för kapacitetskostnaden år 2024. Kostnaden för kapacitet är en årskostnad och fördelas jämnt över årets månader. Fastigheter med ett kapacitetsbehov under 55 kWh höjs till 55 kWh.

För vissa fastigheter finns inget eller inte ett tillräckligt bra samband mellan utetemperatur och energiförbrukning, vilket visar sig genom att korrelationen för en energisignatur är sämre än 0,7. Då bestäms kapacitetsbehovet i stället genom att räkna ut medelvärdet av de tre högsta uppmätta dygnsförbrukningarna under samma förutsättningar och mätperiod som för energisignatur.

Energidel (öre/kWh)

Energipriset är priset per levererad kilowattimme fjärrvärme

3. Priset på fjärrvärmen framåt

Priset på fjärrvärme ändras normalt bara en gång per år, den 1 januari. Det gör att som kund så vet du hur priset kommer vara för ett helt år.

Under det senaste decenniet har prisförändringen på fjärrvärmen varit låg och legat under inflationen. Vi har också under den här perioden kunnat ge relativt säkra prognoser på hur fjärrvärmepriset kan förändras framåt.

Men kriget i Ukraina har inneburit ett energikrig och hela Europa håller nu på att ställa om från gas till andra energikällor. Det har bland annat lett till tidvis extremt höga elpriser och även fjärrvärmen påverkas. Den kraftiga uppgången i biobränslepris som inleddes under 2022 i hela Sverige har visat sig mer än tillfällig och under 2023 har ökningen fortsatt. Det gör att 1 januari 2024 behövde vi höja fjärrvärmepriset mer än vanligt. Vi höjde inte priset så mycket som vi skulle behöva utan dämpar prisökningen för våra kunder genom att minska våra marginaler kraftigt.

Just nu är det svårt att göra säkra prognoser framåt men troligen kommer det vara ett utmanade läge på energimarknaderna framåt för alla energislag. Vi arbetar hela tiden för att fjärrvärmen fortsatt ska vara kundernas mest prisvärda val.