Övik Energi

Ulvön

Övik Energi kommer att bygga kundanslutningar på Norra Ulvön under 2024 och 2025. Tack vare bidrag från Post- och Telestyrelsen kan vi erbjuda fiberanslutning med högsta hastighet till området.
Projektet finansieras med PTS bredbandsstöd.

Har du fått vårt brev om fiberutbyggnaden?

Alla berörda fastighetsägare i området får ett brev med information från oss om fiberutbyggnaden. För att se om din adress ingår i utbyggnaden kan du klicka på "Anslut dig" ovan och söka på din adress. Där kan du även göra din beställning och smidigt signera med BankID.

Vi vill komma igång med planeringen snarast

För att underlätta vår planering behöver vi din beställning så snart som möjligt. Men också för att du ska få 2024 års kampanjpris. Utbyggnaden på Ulvön kommer påbörjas under 2024 och anslutningar kommer att ske under 2024–2025. Vi behöver din beställning senast 30 maj.

Hjälp oss att sprida informationen om att fiberutbyggnaden är på gång.

Etappkarta

När vi är klara med planeringen för utbyggnaden av fibernätet till dig, kommer det finnas en etappkarta här där du kan se vilken etapp du tillhör.

Logotyper för PTS bredbandsstöd.

EU-bidragsprojekt och byanätsamverkan

Här har vi samlat all information om EU-bidragsprojekt.

Läs mer

Vi kommer fylla på med information nedan allt eftersom tidpunkter sätts för de olika delarna av arbetet.

Etapp

Arbete

Tidpunkt

Grävning i området


Tomtgrävning och installation av tjänstefördelare


Fiberanslutning och driftsättning av anslutningar i området


Återställning av mark i området

 

 

När vi upphandlat entreprenör för utbyggnaden av fibernätet i ditt område, kommer det finnas information här om hur det kommer gå till när din fastighets ansluts till fibernät och kontaktuppgifter till entreprenören.

Du kan även läsa mer om hur anslutningen går till från planering till att allt är färdigt här: Så funkar det! Länk till annan webbplats.

Utvecklingen går snabbt idag. Behoven ökar av både snabba upp- och nedladdningshastigheter med nya smarta tjänster.

Redan idag ser vi uppkopplade hem som sparar energi, ökar säkerheten och förenklar vardagen. Det är vanligare med videosamtal där kvaliteten förväntas vara hög och ge möjlighet till att studera eller jobba hemifrån. Datorspelande över nätet fortsätter att växa. Då känns det bra att veta att med optisk fiber får du dataöverföring med ljusets hastighet. Kapaciteten hos fiber är i stort sett obegränsad och redo att växa med dina behov. Fiber är en framtidssäker investering som ger dig tillgång till hela världen!

Fiberoptik är ett optiskt system där ljus leds genom så kallade optiska fibrer vars kärnor är gjorda av mycket rent glas eller plast. Dessa glas- eller plastkärnor är omslutna av ett mantelhölje och vanligtvis också av ett skyddande skal.

Ett fiberoptiskt överföringssystem består av en sändare och av en mottagare. Sändaren skickar ut ljus antingen med hjälp av laser eller med hjälp av lysdioder. Mottagaren "översätter" ljussignalerna till elektriska impulser som skickas till dator, TV eller telefon.

Fiber är driftsäkert, okänsligt för elektroniska störningar och har i princip obegränsad kapacitet av digital trafik.

Vi bygger fibernät enligt branschstandarden Robust fiber. Det fibernät vi bygger idag kommer hushåll, företag och viktiga samhällsfunktioner, som sjukhus och skolor, att vara beroende av under många år framöver. Därför är det viktigt att vi bygger fibernätet robust och driftsäkert så att du kan lita på att det funkar.

Vi är det lokala fibernätföretaget med kommunen som ägare. Vi finns här för att möta våra kunder på hemmaplan och arbetar för en positiv utveckling av Örnsköldsvik. Vi har beredskap dygnet runt.

Läs mer om Robust fiber

Under alla år vi har jobbat med bidragsgrundande fiberutbyggnad har vi träffat många blivande kunder och nedan summerar vi de vanligaste frågorna. Självklart är du välkommen att kontakta vår kundservice om du har ytterligare funderingar.

Varför ska jag välja fiber?

Valfriheten att i vårt öppna fibernät kunna välja bland flera olika leverantörer som konkurrerar om att erbjuda kunderna bästa möjliga produkt och pris. Just nu är Telia populära men det kan ändra sig och det finns många fler som exempelvis Bahnhof, Boxer och Bredband2.

Högsta bandbredd! I vårt fibernät överförs data i form av ljussignaler i en optisk fibertråd hela vägen hem till din bostad. Fiber har en extremt hög bandbredd och klarar de ständigt växande kraven på både upp- och nedladdningshastigheter. Vi erbjuder idag hastigheter som klarar det nationella bredbandsmålet för 2025 (1000 Mbit/s) både som upp- och nedladdning. Vidare framåt är fiberns kapacitet i princip obegränsad och representerar därför en framtidssäker investering.

Vad händer om jag inte beställer nu?

För att vi ska kunna projektera och genomföra utbyggnaden behöver vi ditt avtal. De som inte beställer nu kommer att kunna anslutas efter projektentiden.

Vad händer när jag skickat in min beställning?

Vill du veta om ditt avtal kommit in till oss så kan du gå in på ovikenergi.se/anslut och skriv in din adress.

Står det då beställt så har vi fått din beställning. Du får en bekräftelse med posten på din beställning efter att vi bedömt alla beställningar och enligt konsumentköplagen har du fjorton dagars ångerrätt efter du fått bekräftelsen.

När ska jag betala för anslutningen?

Anslutningen faktureras när fibern är indragen och när du kan börja nyttja tjänsten. Fakturan skickas ut i början på varje månad och har en betalningsperiod på 30 dagar.

När ska jag börja betala för nätavtalet?

Nätavtalet tecknas i samband med att du beställt ett abonnemang hos en tjänsteleverantör och din tjänst börjat fungera. Du betalar inte nätavgift förrän du börjar nyttja din fiberanslutning.

Kan jag beställa vilande fibernätsavtal?

Alla anslutningar är i dag vilande tills att du själv väljer att börja nyttja din fiberanslutning.

Vad händer med en beställning om fastigheten byter ägare innan anslutningen är genomförd?

Skulle någon köpa en fastighet som beställt, så ordnar vi på Övik Energi med ett nytt avtal med nya ägaren, men du som ny ägare måste kontakta oss.

Var hittar jag mer info?

Om det är något du undrar över kan du vända dig till vår kundservice på 0660-789 01.

Du beställer din fibernätanslutning på ovikenergi.se/anslut och signerar med BankID.

Det går också bra att kontakta oss eller så kan du fylla i detta formulär Pdf, 249.8 kB, öppnas i nytt fönster. och skicka in, om du inte har tillgång till BankID.

Varför fibernät från Övik Energi?

Stort utbud av tjänster

Vi har ett öppet nät där du som kund har valfrihet och kan välja mellan flera olika tjänsteleverantörer för att få internet, tv och telefoni. Vårt öppna nät bidrar till attraktiva tjänster och priser.

Högsta hastighet

Vi erbjuder idag hastigheter som klarar det nationella bredbandsmålet för 2025 (1000 Mbit/s) både som upp- och nedladdning. Vidare framåt är fiberns kapacitet i princip obegränsad och representerar därför en framtidssäker investering.

Vädersäkrat

Vårt fibernät påverkas inte av väder och vind, och är nedgrävd hela vägen hem till dig som kund. Vår byggprocess är certifierad enligt branschstandarden Robust Fiber och vårt fibernät är bland de driftsäkraste fibernäten i Sverige.

Ditt lokala fibernät

Vi är det lokala fibernätföretaget med kommunen som ägare. Vi finns här för att möta våra kunder på hemmaplan och arbetar för en positiv utveckling av Örnsköldsvik. Vi har beredskap dygnet runt.

Person som skriver på en dator.

Pris och villkor

Vi utför tomtgrävning och håltagning i vägg samt sätter upp tjänstefördelare och ansluter huset med fiber.

Pris 20 100 kr när du använder rut‐ och rotavdrag (23 300 kr utan rut‐ och rotavdrag). Har du fler byggnader på samma fastighet så kan du beställa fiberanslutning till dem för halva priset. Tveka inte att kontakta våra säljare på 0660-789 01 eller fibernat@ovikenergi.se vid funderingar.

Övik Energi ansvarar för att ansluta huset till fibernätet och sätta upp tjänstefördelare. Priset ovan är en engångsumma för fiberanslutningen som du betalar när anslutningen är slutförd och klar att användas.

Vy över Örnsköldsviks stad

Har du ett företag eller flerfamiljshus?

Du som har en kommersiell fastighet eller är ett företag som är intresserad att veta mer om möjligheterna med kommunikation via fiber och vad en anslutning till fibernätet kan göra för din verksamhet och dina hyresgäster, är välkommen att kontakta våra företagssäljare på foretag@ovikenergi.se.

Kontaktuppgifter

Har du frågor kring ditt avtal?

Välkommen att kontakta våra säljare på telefon 0660-789 01 eller skicka ett mejl till kundservice@ovikenergi.se.