Resan mot klimatneutral
Ett av de fastslagna målen av kommunfullmäktige i Örnsköldsvik är att ”Örnsköldsviks kommunkoncern ska vara klimatneutral och energieffektiv år 2030.” Ett mål som Övik Energi har valt att utveckla än mer ambitiöst och redan till 2025 bidra till ett klimatneutralt samhälle. Läs mer om arbetet här.
Systematiskt miljöarbete
Övik Energi är certifierade enligt standarden ISO 14001, vilket är ett miljöledningssystem som hjälper till att underlätta ett systematiskt miljöarbete. I arbetet ingår att kontinuerligt utveckla och förbättra våra arbetsmetoder och processer och därigenom öka kunskap och delaktighet bland våra medarbetare. Under våren 2020 omcertifierades vi för ISO 14001. Läs mer här.
Våra miljöförbättringar
Ett av våra viktigaste uppdrag är att förbättra miljön i Örnsköldsvik med minskad klimatpåverkan som vår verksamhet ger upphov till. Vi arbetar aktivt med att minska våra utsläpp från el-, värme- och ångproduktion men även genom att utveckla klimatsmarta erbjudanden och tjänster som underlättar för öviksborna att göra hållbara val i vardagen. Vi bidrar i omställningen till fossilfria transporter genom att till exempel ta fram laddinfrastruktur till våra kunder. Vi säljer förnybar el och vi hjälper företag, fastighetsägare och privatpersoner att effektivisera energianvändningen genom att tillhandahålla olika verktyg för att följa upp, analysera, kontrollera och sammanställa energianvändningen i fastigheter.
En resurseffektiv produktion
Vi har effektiv energiproduktion, framförallt i vår största anläggning Hörneborgsverket. Där har vi samtidig produktion av både el och värme, så kallad kraftvärme, och vi producerar även processånga. I anläggningens rökgaskondensering återvinner vi dessutom värmen från rökgaserna till produktion av fjärrvärme. Detta gör att anläggningen blir väldigt resurseffektiv. I huvudsak eldar vi med restprodukter från skogsindustrin, såsom bark, bioharts, kvistmassa och spån. 2021 var 85,2 % (2020: 86,6 %) av bränslet sådana restprodukter.
Närproducerad energi
Den långsiktiga strategin att anskaffa bränslen från närområdet till våra produktionsanläggningar står oförändrat fast. Eftersom de fasta biobränslena utgörs i huvudsak av restprodukter från annan industriell verksamhet är det viktigt att ur ett cirkulärt perspektiv nyttja denna lokala resurs. Det möjliggör också korta transporter vilket är effektivt ur både ekonomisk och ekologisk synvinkel. Efter ett par år med sämre tillgång i närområdet, orsakad av 2018 års bristsituation, har hela 99,6 % (2020, 99,8%) kunnat anskaffas inom en radie på 15 mil under 2021. Detta trots att förbrukningen varit drygt 40 % högre än 2020 till följd av högre energileveranser. Ett kallare väder överlag har givit ett större fjärrvärmebehov och högre elpriser har motiverat större elproduktion. Även våra industrikunder som tar processånga har haft ett bättre år med större behov.
FN:s globala mål
Övik Energis verksamhet tar avstamp i FN:s 17 globala hållbarhetsmål, Agenda 2030. Av dessa 17 har vi valt ut sex specifika mål som vi identifierat som mest relevanta och viktiga för Övik Energi. Nedan beskrivs hur vi övergripande jobbar för att nå målen utifrån ett miljömässigt perspektiv. Läs mer om om målen nedan: