Övik Energi

funkar det

Vill du ansluta din fastighet till fibernätet? Här kan du läsa hur det går till, från planering till att det är färdigt.

Fiber från Övik Energi

Vi på Övik Energi planerar, bygger och driver fibernätet i Örnsköldsvik.

Vi erbjuder en anslutning med modern fiberteknik. Det ger dig vädersäkrad fiber som kan leverera den högsta hastigheten, och du kan välja bland ett stort utbud av tjänsteleverantörer i vårt öppna nät.
Med vårt fibernät får du framtidens möjligheter - hela vägen hem till dig.

Så får du fiber

1. Beställning

Du beställer enklast genom att söka på din adress och signera med BankID. Om du vill få en beställningsblankett hemskickad kontaktar du vår kundservice.

Sök på din adress och beställ

2. Planering

Vi planerar våra grävsträckor i ditt område.

3. Grävning

Vi gräver ner fiberkanalisation i området och utför de tomtgrävningar som är beställda.

4. Installation

Vi installerar fiberutrustningen hos dig. När installationen är driftsatt och igång får du ett sms av oss och kan beställa de tjänster du vill ha.

5. Beställa tjänster

Nu kan du beställa internet, TV och telefoni hos våra tjänsteleverantörer.

6. Betala

Du betalar inte din fiberanslutning förrän installationen är helt klar. Allt för att du ska kunna känna dig trygg med att beställa fiber från oss.

Har du hört talas om Robust fiber? Vet du vad det är?
Övik Energi bygger fibernät enligt standarden Robust fiber.

Sverige behöver fibernät som är byggda på ett robust sätt. Robust fiber är ett branschgemensamt koncept med syfte att ge tydlig vägledning till dig som vill bygga eller upphandla robusta och driftsäkra fibernät.

Konceptet Robust fiber, där ett stort antal aktörer inom telekombranschen samt Post- och telestyrelsen ingår, skapades för att hjälpa den som arbetar med att beställa, bygga eller besiktiga fibernät.

Konceptet har tagit fram anvisningar som är tänkta att fungera som hjälp vid anläggning av fiber. Anvisningarna beskriver de minimikrav som ska gälla när man planerar, projekterar, förlägger, dokumenterar och besiktar fibernät.

Konceptet arbetar också för att höja kompetensnivån om robust fiberanläggning hos företag inom branschen. Det finns därför möjlighet för företag att certifiera sina verksamheter samt för besiktningsmän och anställda att genomgå utbildningar.

Funderar du på att skaffa bredband?

Med bredband och smarta, digitala tjänster kan du leva enklare och tryggare, oavsett hur eller var du bor i landet. Nu finns en ny film och broschyr om nyttan med bredbandstjänster.

Med ett snabbt och säkert bredband kan du lättare hålla kontakten med familj och vänner, exempelvis med videosamtal. Om du blir sjuk kan du använda digitala tjänster som en del av din behandling. Det blir även lättare att delta i utbildningar, föreningsliv och fritidsaktiviteter. Med exempelvis fiber är ditt hem förberett för de smarta, digitala tjänster som nu snabbt växer fram i samhället.

Läxläsning och läkarbesök

PTS har tagit fram en kort film om nyttan med bredbandstjänster. Där kan du bland annat se hur Lars-Åke utanför Vingåker, familjen Lindberg i Luleå och Bibi i Hässelby använder sitt bredband till både läxläsning och läkarbesök. Det finns även en broschyr som berättar om nyttan med bredbandstjänster.