Övik Energi

Övrig anslutning - Landsbygd

Om din adress tillhör detta område bor du i ett anslutet område och har möjlighet att få fiber! Skicka en intresseanmälan så kontaktar vi dig när vi vet vilka förutsättningar som gäller din fastighet.

Klicka på "Anslut dig" nedan för att lämna in anmälan.

Varför fibernät från Övik Energi?

Stort utbud av tjänster

Vi har ett öppet nät där du som kund har valfrihet och kan välja mellan flera olika tjänsteleverantörer för att få internet, tv och telefoni. Vårt öppna nät bidrar till attraktiva tjänster och priser.

Högsta hastighet

Vi erbjuder idag hastigheter som klarar det nationella bredbandsmålet för 2025 (1000 Mbit/s) både som upp- och nedladdning. Vidare framåt är fiberns kapacitet i princip obegränsad och representerar därför en framtidssäker investering.

Vädersäkrat

Vårt fibernät påverkas inte av väder och vind, och är nedgrävd hela vägen hem till dig som kund. Vår byggprocess är certifierad enligt branschstandarden Robust Fiber och vårt fibernät är bland de driftsäkraste fibernäten i Sverige.

Ditt lokala fibernät

Vi är det lokala fibernätföretaget med kommunen som ägare. Vi finns här för att möta våra kunder på hemmaplan och arbetar för en positiv utveckling av Örnsköldsvik. Vi har beredskap dygnet runt.

Du beställer din fibernätanslutning på ovikenergi.se/anslut och signerar med BankID.

Det går också bra att kontakta oss eller så kan du fylla i detta formulär Pdf, 310.3 kB, öppnas i nytt fönster. och skicka in, om du inte har tillgång till BankID.

Utvecklingen går snabbt idag. Behoven ökar av både snabba upp- och nedladdningshastigheter med nya smarta tjänster.

Redan idag ser vi uppkopplade hem som sparar energi, ökar säkerheten och förenklar vardagen. Det är vanligare med videosamtal där kvaliteten förväntas vara hög och ge möjlighet till att studera eller jobba hemifrån. Datorspelande över nätet fortsätter att växa. Då känns det bra att veta att med optisk fiber får du dataöverföring med ljusets hastighet. Kapaciteten hos fiber är i stort sett obegränsad och redo att växa med dina behov. Fiber är en framtidssäker investering som ger dig tillgång till hela världen!

Fiberoptik är ett optiskt system där ljus leds genom så kallade optiska fibrer vars kärnor är gjorda av mycket rent glas eller plast. Dessa glas- eller plastkärnor är omslutna av ett mantelhölje och vanligtvis också av ett skyddande skal.

Ett fiberoptiskt överföringssystem består av en sändare och av en mottagare. Sändaren skickar ut ljus antingen med hjälp av laser eller med hjälp av lysdioder. Mottagaren "översätter" ljussignalerna till elektriska impulser som skickas till dator, TV eller telefon.

Fiber är driftsäkert, okänsligt för elektroniska störningar och har i princip obegränsad kapacitet av digital trafik.

Vi bygger fibernät enligt branschstandarden Robust fiber. Det fibernät vi bygger idag kommer hushåll, företag och viktiga samhällsfunktioner, som sjukhus och skolor, att vara beroende av under många år framöver. Därför är det viktigt att vi bygger fibernätet robust och driftsäkert så att du kan lita på att det funkar.

Vi är det lokala fibernätföretaget med kommunen som ägare. Vi finns här för att möta våra kunder på hemmaplan och arbetar för en positiv utveckling av Örnsköldsvik. Vi har beredskap dygnet runt.

Läs mer om Robust fiber

Ingen fara. Det är först när du aktiverat din internettjänst, som du börjar betala månadsavgift till oss för fibernätet. Ditt fibernätavtal sägs upp automatiskt när du avslutar eller flyttar din internettjänst.

Under alla år vi har jobbat med bidragsgrundande fiberutbyggnad har vi träffat många blivande kunder och nedan summerar vi de vanligaste frågorna. Självklart är du välkommen att kontakta vår kundservice om du har ytterligare funderingar.

Varför ska jag välja fiber?

Valfriheten att i vårt öppna fibernät kunna välja bland flera olika leverantörer som konkurrerar om att erbjuda kunderna bästa möjliga produkt och pris. Just nu är Telia populära men det kan ändra sig och det finns många fler som exempelvis Bahnhof, Boxer och Bredband2.

Högsta bandbredd! I vårt fibernät överförs data i form av ljussignaler i en optisk fibertråd hela vägen hem till din bostad. Fiber har en extremt hög bandbredd och klarar de ständigt växande kraven på både upp- och nedladdningshastigheter. Vi erbjuder idag hastigheter som klarar det nationella bredbandsmålet för 2025 (1000 Mbit/s) både som upp- och nedladdning. Vidare framåt är fiberns kapacitet i princip obegränsad och representerar därför en framtidssäker investering.

Vad händer om jag inte beställer nu?

För att vi ska kunna projektera och genomföra utbyggnaden behöver vi ditt avtal. De som inte beställer nu kommer att kunna anslutas efter projektentiden.

Vad händer när jag skickat in min beställning?

Vill du veta om ditt avtal kommit in till oss så kan du gå in på ovikenergi.se/anslut och skriv in din adress.

Står det då beställt så har vi fått din beställning. Du får en bekräftelse med posten på din beställning efter att vi bedömt alla beställningar och enligt konsumentköplagen har du fjorton dagars ångerrätt efter du fått bekräftelsen.

När ska jag betala för anslutningen?

Anslutningen faktureras när fibern är indragen och när du kan börja nyttja tjänsten. Fakturan skickas ut i början på varje månad och har en betalningsperiod på 30 dagar.

När ska jag börja betala för nätavtalet?

Nätavtalet tecknas i samband med att du beställt ett abonnemang hos en tjänsteleverantör och din tjänst börjat fungera. Du betalar inte nätavgift förrän du börjar nyttja din fiberanslutning.

Kan jag beställa vilande fibernätsavtal?

Alla anslutningar är i dag vilande tills att du själv väljer att börja nyttja din fiberanslutning.

Vad händer med en beställning om fastigheten byter ägare innan anslutningen är genomförd?

Skulle någon köpa en fastighet som beställt, så ordnar vi på Övik Energi med ett nytt avtal med nya ägaren, men du som ny ägare måste kontakta oss.

Var hittar jag mer info?

Om det är något du undrar över kan du vända dig till vår kundservice på 0660-789 01.

Dig.2020 är ett regionalt projekt som ägs av Länsstyrelsen Västernorrland och är en satsning för att nå regeringens bredbandsmål. Ortsammanbindande nätet kan förklaras som som fibernätets "motorvägar" och kommer att binda samman kommunen och länets fibernät. Projektet pågår från 2016 till 2020.

Varför finns Dig.2020?

Projektet är Västernorrlands satsning för att nå regeringens bredbandsmål att 90 procent av alla hushåll och företag i Sverige ska ha tillgång till minst 100 Mbit per sekund senast år 2020. Idag har cirka 54 procent av hushållen och företagen tillgång till dessa hastigheter i Västernorrland. En regional samverkan för finansiering av en ortsammanbindande bredbandsutbyggnad är centralt för att uppfylla målen till år 2020. Skälet för denna samverkan är att marknadskrafterna i landsbygd och glesbygd inte bedöms vara tillräckligt starka för att en utbyggnad verkligen skall ske i alla delar av länet.

Är Dig.2020 densamma som länets bredbandsstrategi?

Nej, den regionala bredbandsstrategin i Västernorrland består av tre delar som har beteckningarna En digital agenda för Västernorrland (Dnr: 341-5076-14) och Handlingsplan för bredbandsutbyggnad samt Bilaga till Handlingsplan för bredbandsutbyggnad (samma dnr som digitala agendan) och tillsammans är de dem vägledande dokument för länets utbyggnad för att nå regeringens bredbandsmål att 90 procent av alla hushåll och företag i Sverige ska ha tillgång till minst 100 Mbit per sekund senast år 2020. Projektet är länets satsning utifrån de vägledande dokument för att nå regeringens mål. Vi bygger ett ortssammanbindande nät (stomnät) som är öppet, robust, redundant, operatörsneutralt men som inte går ändra fram till dörren.

Hur har länets bredbandsstrategi (En digital agenda för Västernorrland och Handlingsplan för bredbandsutbyggnad) tagits fram?

Arbetet med strategin startade under 2013 inom projektet Nya digitala perspektiv samt i länsstyrelsens löpande arbete med frågor rörande IT-infrastrukturen. Utifrån de förslag och synpunkter som framkom under 2013 – 2014 skickade Länsstyrelsen den 25 juni 2014 ett remissunder till ett stort antal organisationer. Remissunderlaget bestod av tre delar:

  1. Utkast till En digital agenda för Västernorrland
  2. Utkast till handlingsplan för bredbandsutbyggnad och mobilitet
  3. Bilaga till handlingsplan för bredbandsutbyggnad och mobilitet


Varför bygger inte Dig.2020 ända fram till dörren?

EU bidrar med finansiering av IT-infrastrukturen i länet. Detta görs genom regionalfondsprogrammet och genom landsbygdsprogrammet. De båda programmen har delvis olika syften, men satsningarna kommer att komplettera och förstärka varandra. Regionalfondsprogrammet kan ge stöd till mer övergripande ortssammanbindande nät. Landsbygdsprogrammet fokuserar på bredbandsnät nära slutanvändaren, så kallade lokala nät. Satsningarna är beroende av varandra då de mer lokala näten är beroende av att de större ortssammanbindande näten är sammanhållande och har en god kapacitet och är tillförlitliga. Utbyggnaden av ortssammanbindande nät genom Dig.2020 kan också göra att det blir kommersiellt lönsamt att bygga lokala nät utan ekonomiska stöd.


Hur har man kommit fram till de sträckningar som byggs i Dig.2020?

Länets handlingsplan för bredbandsutbyggnaden (se Bilaga till handlingsplan för bredbandsutbyggnad) beskriver behoven av bredbandsutbyggnad i länet. Trots att det finns möjlighet till finansiering från EU räcker inte resurserna till alla behov. Det var därför inte möjligt att finansiera alla sträckor i handlingsplanen i Dig.2020-projektet. Därför har projektets samverkansparter med utgångspunkt i handlingsplanen valt ut det antal sträckor som ryms inom EUs ekonomiska ramar. Det är dessa sträckor som ingår i Dig.2020-projektet.


Vilka är samverkansparter i Dig.2020?

  • Servanet
  • Sundsvalls Elnät
  • Övik Energi
  • Kramfors Mediateknik
  • Sollefteå kommun

Hur sker samverkan mellan kommunerna och Dig.2020?

Länsstyrelsen samarbetar med samtliga kommuner i länet där antingen kommunen eller ett kommunalt bolag är samverkanspart. Projektorganisationen innefattar en styrgrupp (politiker), referensgrupp (representanter från samverkansparterna och kommunerna) och projektledningen (projektledare, ekonom, kommunikatör och projektmedarbetare).


Vad är det för skillnad mellan Dig.2020 och Landsbygdsprogrammet?

Dig.2020 bygger ett ortssammanbindande nät (stomnät) som är öppet, robust, redundant, operatörsneutralt men som inte går ändra fram till dörren. Det ortssammanbindande nätet finaniseras till hälften av Europeiska regionalfonden. Övriga medfinansiärer är Länsstyrelsen Västernorrland och kommunerna i Ånge, Sundsvall, Timrå, Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik. Projektet samverkar med insatser från Landsbygdsprogrammet som också finansierar bredbandsutbyggnad (från ortssammanbindande nätet till dörren). Satsningarna i landsbygdsprogrammet och Dig.2020 kompletterar och förstärker på så sätt varandra. För dig som slutkund innebär detta en ökad möjlighet att koppla upp dig på ett områdesnät. Genom till exempel stöd från Landsbygdsprogrammet kan alla typer av föreningar, organisationer, företag, kommuner och andra myndigheter ansöka om pengar. Landsbygdsprogrammet finansieras med pengar från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Hur kan kommunala bolag få stöd via Landsbygdsprogrammet?

Alla typer av föreningar, organisationer, företag, kommuner och andra myndigheter kan ansöka om stödet. Det innebär också att till exempel en enskild privatperson eller en enskild firma inte kan ansöka om stödet eftersom de inte är juridiska personer.


Hur bedöms min ansökan om stöd via Landsbygdsprogrammet?

Din ansökan kommer att bedömas och prioriteras av länsstyrelsen med hjälp av en poängsättning. Uppgifter till poängsättningen hämtar vi från din ansökan om stöd. Den kontroll vi gör vid handläggningen är att ta reda på om projektet är förenligt med den regionala bredbandsstrategin eller inte. Enligt 1305/2013 EU:s landsbygdsutvecklingsförordning är det ett krav att bredbandsstödet i landsbygdsprogrammet och den regionala bredbandsstrategin har en viss koppling. För att försäkra sig om detta finns ett villkor som jordbruksverket har beslutat om som säger att om det finns en regional bredbandsstrategi (vilket Västernorrland har) måste projekten som söker stöd inom landsbygdsprogrammet vara förenliga med denna regionala strategi. Detta går att läsa i 6 kap. 6 § förordningen (2015:406) om stöd för landsbygdsutvecklingsåtgärder. Är projektet inte förenliga med den regionala bredbandstrategin ska projektansökan avslås enlig jordbruksverkets reglemente.


Hur poängsätter länsstyrelsen en ansökan?

  1. Projektet ska ha ett högt antal möjliga anslutningar till nätet: Som möjlig anslutning räknas alla hushåll med folkbokförda personer inom det område som avgränsats för projektet. I ett flerbostadshus räknas varje lägenhet med folkbokförda som en anslutning. Syftet med prioriteringen är att få projekt som omfattar ett lite större område. Det är bra ur kostnadssynpunkt om projekten inte blir alltför små och syftar också till att områden avgränsas på ett klokt sätt så att inte ”vita fläckar” uppstår mellan områdena.
  2. Projektet ska ha hög anslutningsgrad till bredbandsnätet: Med anslutningsgrad menar vi hur stor andel av de hushåll med folkbokförda personer som tänker ansluta sig till bredbandsnätet inom ditt område som du avgränsat för projektet. Med ansluten menas att bredbandsnätet minst går ända fram till utsida på huset. Syftet med prioriteringen är att öka kostnadseffektiviteten i projekten. I det här sammanhanget betyder det att bredbandsnätet blir billigare per anslutning om det är många som väljer att ansluta sig. Det är också bra om så många som möjligt kommer med när bredbandsnätet byggs.
  3. Du ska ha kunskap, kompetens och kapacitet att genomföra investeringen: Du ska ha samlat personer med den kompetens som behövs för att kunna genomföra projektet. Den kompetens som krävs kan komma från utbildning eller att personen har jobbat med liknande arbetsuppgifter. Personerna ska vara namngivna i ansökan. En säkrad finansiering av projektet minskar risken för problem med likviditeten som kan leda till stopp i arbetet.
Person som skriver på en dator.

Pris och villkor

Pris 29 800 kronor för anslutning med grundutförande (28 300 kronor efter rutavdrag).

Grundutförande innebär att du själv ansvarar för att gräva ned fiberkanalisation mellan avlämningspunkt och ditt hus samt gör håltagning i vägg. Denna avlämningspunkt är inte alltid belägen vid tomtgräns och anvisas av Övik Energi. Vill du använda rutavdrag gör vi ett avdrag med 1 500 kronor på fakturan för anslutning till dig. Det är en preliminär skattereduktion och det är skatteverket som avgör om du uppfyller villkoren för avdrag.

Övik Energi ansvarar för att ansluta huset till fibernätet och sätta upp tjänstefördelare. Priser ovan är en engångsumma för fiberanslutningen som du betalar när anslutningen är slutförd och klar att användas.

Vy över Örnsköldsviks stad

Har du ett företag eller flerfamiljshus?

Du som har en kommersiell fastighet eller är ett företag som är intresserad att veta mer om möjligheterna med kommunikation via fiber och vad en anslutning till fibernätet kan göra för din verksamhet och dina hyresgäster, är välkommen att kontakta våra företagssäljare på foretag@ovikenergi.se.