Hej Sara Andersson, projektingenjör på Övik Energi!

Hur länge har du jobbat på Övik Energi?
Sedan augusti 2018. När jag sökte jobbet bodde jag och min man i Ludvika där vi fått vårt första barn. Vi ville komma hem, närmare våra familjer. Jag såg en tjänst på Övik Energi som kallades för ”projektingenjör mot fiberutbyggnad”. Fiber är inte alls det jag egentligen är utbildad inom eller har jobbat med, men företaget som sådant lockade mig att söka ändå. 

Hur ser en typisk arbetsdag ut?
Det går nästan inte att beskriva eftersom det kan vara en otrolig variation beroende på vad som är mest prioriterat i dagsläget. Jag är ute en hel del på vårt kraftvärmeverk för att förstå processen och problemen. Efter det tar jag mig till skrivbordet och håller i möten med både kollegor och konsulter för att analysera vad vi behöver göra för åtgärder. Sammanfattningsvis kan man säga att jag planerar och genomför investeringsprojekt som kan handla om att förbättra något i våra anläggningar.  

Varför har du valt att jobba med det du gör?
Kombinationen av att få jobba med energi, teknik och projektledning! Även att få vara med och utveckla och förbättra samhället i stort när det kommer till energifrågor. Men det startade nog som ett teknikintresse under gymnasietiden som växte fram mer och mer.  

Vad gjorde du innan du började på Övik Energi?
Efter studierna började på ett traineeprogram på ABB i Ludvika och fick sedan ett jobb som produktionsingenjör på samma företag. 

Vilken utbildning krävs för ditt yrke?
Det kan nog vara lite olika. Själv läste jag naturvetenskapliga programmet på gymnasiet och läste sedan vidare till civilingenjör, energisystem på Uppsala universitet. Andra utbildningar som skulle kunna passa för min yrkesroll är nog någon form av ingenjör och gärna erfarenhet av projektledning. 

Vad är det bästa med ditt jobb?
Jag tycker att mitt jobb är jätteroligt just nu! Det bästa är att det finns så många olika spännande projekt och just nu har vi mer projekt än vad vi är folk, därför har jag förmånen att kunna välja lite mer vilka projekt just jag brinner för.  

Vad har du för utmaningar?
Utmaningen är definitivt bredden på avdelningens ansvarsområde som ska täcka projekt såväl inom el- och fibernät som värme, ånga, kyla-området. Man blir aldrig fullärd!  

Hur har du utvecklats under din tid här?
Jag har utvecklats väldigt mycket! Helt klart inom projektledning, men också för att jag har fått testa olika teknikområden. Jag startade inom fiber, fick ta över projekt inom elnät för något år sedan och jobbar nu mest mot värme, ånga och kyla där jag känner mig som mest hemma.  

Vad skulle du säga till den som funderar på att söka jobb hos oss?
Sök! Det är en stor fördel att vi har så många olika teknikgrenar inom företaget vilket gör att man har möjlighet att utmana sig själv om man vill. Jag trivs här också mycket tack vare arbetsklimatet, folk är hjälpsamma och det gör det lättare att våga ta sig an nya arbetsuppgifter. Jag upplever att jag kan kombinera arbetsliv och privatliv på ett sunt sätt på Övik Energi.

Vy över Örnsköldsvik på vintern, kvällstid

Vi hjälper dig med dina frågor

Erfarenhet, engagemang och lokalkännedom – vår kundservice står redo att hjälpa dig med dina frågor om elavtal, fiber och fjärrvärme. 

Besök Kundservice eller skriv ett meddelande