Genom att surfa vidare godkänner du att webbplatsen använder cookies. Jag förstår

Rekordsommar för Övik Energis fjärrkyla

Nyhetsbild
2018-09-20 11:29:20

Den rekordvarma sommaren gav försäljningen av fjärrkyla en ordentlig knuff uppåt. Under perioden maj – augusti ökade försäljningen med 50 % jämfört med tidigare år.

— Sommaren har varit extremt varm och skapat ett sug efter kyla som vi inte sett tidigare, säger Per-Olof Nilsson, Affärsområdeschef Värme, Ånga och Kyla.

Klimatsmart

Övik Energi har levererat fjärrkyla sedan 2003 och förser kontor, industrier, gallerior, äldreboende, affärer och sjukhuset med klimatsmart kyla. Med fjärrkyla minskar miljöpåverkan på flera sätt. Energianvändningen är minimal jämfört med lokala kylanläggningar, inga miljöskadliga kemikalier används och med fjärrkyla slipper man störande buller från kylmaskiner som av naturliga orsaker ofta sitter nära fastigheter.

Naturlig kyla från fjärden – hur går det till?

Kylan lånar vi från Örnsköldsviksfjärden. Kallvatten hämtas på ca 25 meters djup för att pumpas vidare till det lilla sexkantiga huset som finns på kajkanten. I huset överförs kylan från havsvattnet till vattnet i fjärrkylanätet, som är ett eget vattenfyllt rörsystem under marken. Nätet distribuerar sedan kylt vatten till fastigheterna där kylan överförs till vattnet i fastigheternas slutna kylsystem.

Mer information

Per-Olof Nilsson
Affärsområdeschef Värme, Ånga och Kyla

0660-789 64

För fler bilder och möjlighet till prenumeration av våra nyheter gå till vår sida på Mynewsdesk