Pris för leverans av fjärrvärme 2023
![]() |
Prislista - Örnsköldsviks tätort 2023 |
![]() ![]() |
Prislista - Bjästa, Bredbyn och Husum 2023 |
Pris för leverans av fjärrvärme 2024
![]() |
Prislista - Örnsköldsviks tätort 2024 |
![]() |
Prislista - Bjästa, Bredbyn och Husum 2024 |
Tre bra saker att veta om fjärrvärmepriset
1. Så sätter vi priset på fjärrvärme
Vi har en prispolicy som är framtagen i samarbete med representanter för de största kunderna och kundgrupperna. Syftet med prispolicyn är att det ska vara tydligt för våra kunder på vilka grunder som vi sätter och förändrar priset på fjärrvärme. När vi gör prisförändringar så gör vi det i dialog med kundrepresentanterna.
Kortfattat innebär prispolicyn att priset på fjärrvärmen ska baseras på kostnaderna för att producera fjärrvärmen och att priset på fjärrvärmen ska vara konkurrenskraftigt över tid jämfört med alternativen när kunderna väger samma pris och övriga mervärden.
2. Prismodellen – detta betalar du för
Prismodellen gäller för företag, bostadsrättsföreningar och organisationer och består av två delar, en energidel och en kapacitetsdel. För en genomsnittlig fastighet så utgör energidelen cirka 60% av totala kostnaden och kapacitetsdelen cirka 40% av kostnaden. Genom att göra åtgärder för att spara energi så kan man som kund påverka sina kostnader för båda delarna.
Kapacitetsdel (kr/år)
När det är som kallast ute använder kundernas fastigheter mest värme. Det styr i sin tur hur mycket kapacitet vi behöver ha i produktionsanläggningar och ledningar. Kapacitetsdelen återspeglar våra kostnader för detta.
Varje kund betalar för den uppvärmningskapacitet som behövs för just sin fastighet.
Så här fastställer vi en fastighets kapacitetsbehov:
De orange punkterna i diagrammet nedan är de uppmätta dygnsförbrukningarna (kWh) för en fastighet vid olika utomhustemperaturer när det är kallare än +5 grader.
Den streckade linjen är beräknad utifrån de uppmätta förbrukningarna och visar hur mycket fjärrvärme som fastigheten beräknas förbruka under ett dygn vid olika utetemperaturer. Detta samband mellan utetemperatur och energiförbrukning – den streckade linjen - kallas för fastighetens energisignatur och energisignaturen är unik för varje fastighet. Kapacitetsbehovet bestäms av linjens värde vid -21 grader. I exemplet ovan så är kapacitetsbehovet 2653 kWh och det ligger till grund för kapacitetspriset för fastigheten.
Beräkningen av linjen baseras på dygnsvärden under vintern (1 november till och med 31 mars), exklusive lördagar och söndagar och dygn som är varmare än +5 grader.
Kapacitetsbehovet under föregående vinter ligger till grund för kapacitetskostnaden efterföljande år. Exempel: Kapacitetsbehovet under november 2022 till mars 2023 ligger till grund för kapacitetskostnaden år 2024. Kostnaden för kapacitet är en årskostnad och fördelas jämnt över årets månader. Fastigheter med ett kapacitetsbehov under 55 kWh höjs till 55 kWh.
För vissa fastigheter finns inget eller inte ett tillräckligt bra samband mellan utetemperatur och energiförbrukning, vilket visar sig genom att korrelationen för en energisignatur är sämre än 0,7. Då bestäms kapacitetsbehovet i stället genom att räkna ut medelvärdet av de tre högsta uppmätta dygnsförbrukningarna under samma förutsättningar och mätperiod som för energisignatur.
Energidel (öre/kWh)
Energipriset är priset per levererad kilowattimme fjärrvärme.
3. Priset på fjärrvärmen framåt
Priset på fjärrvärme ändras normalt bara en gång per år, den 1 januari. Det gör att som kund så vet du hur priset kommer vara för ett helt år.
Under det senaste decenniet har prisförändringen på fjärrvärmen varit låg och legat under inflationen. Vi har också under den här perioden kunnat ge relativt säkra prognoser på hur fjärrvärmepriset kan förändras framåt.
Men kriget i Ukraina har inneburit ett energikrig och hela Europa håller nu på att ställa om från gas till andra energikällor. Det har bland annat lett till tidvis extremt höga elpriser och även fjärrvärmen kommer nu påverkas. Den kraftiga uppgången i biobränslepris som inleddes under 2022 i hela Sverige har visat sig mer än tillfällig och under 2023 har ökningen fortsatt. Det gör att 1 januari 2024 behöver vi höja fjärrvärmepriset mer än vanligt. Vi kommer inte höja priset så mycket som vi skulle behöva utan dämpar prisökningen för våra kunder genom att minska våra marginaler.
Just nu är det svårt att göra säkra prognoser framåt men troligen kommer det vara ett utmanade läge på energimarknaderna framåt för alla energislag. Vi arbetar hela tiden för att fjärrvärmen fortsatt ska vara kundernas mest prisvärda val.
Jämförelseprofil
Se nedan hur förbrukningen per månad ser ut – som andel av årsförbrukningen - för en genomsnittlig fastighet i våra fjärrvärmenät. Förbrukningen är normalårskorrigerad, d v s det är så här förbrukningen ser ut ett normalår (normalår enligt SMHI). Om det är varmare eller kallare än normalt en eller flera månader så kommer också förbrukningen bli högre eller lägre.
Observera att detta är förbrukningen för en genomsnittlig fastighet i våra fjärrvärmenät. Det finns en rad faktorer som påverkar hur förbrukningen ser ut för en enskild fastighet. Några exempel:
- Hur välisolerad vinden, väggarna, fönster och dörrar är – detta beror ofta på vilket årtal som fastigheten är byggd och vad användningsområdet är – till exempel flerbostadshus eller industri.
- Hur många som bor i fastigheten/ vilken verksamhet man har i fastigheten och vilken inomhustemperatur man håller.
- Vilka energibesparande insatser som är gjorda.
Ovanstående innebär att två identiska fastigheter kan ha olika förbrukningsprofiler och att förbrukningsprofilen för just din fastighet kan ha andra procenttal än i grafen ovan.
Avtalsvillkor
De allmänna avtalsvillkoren har tagits fram av vår branschorganisation, Energiföretagen Sverige, i samarbete med Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen samt Sveriges Allmännytta. Du hittar alla aktuella avtalsvillkor här.