Fjärrkyla

Tyst, klimatsmart och underhållsfritt – fjärrkyla är ett vinnande koncept för hållbara företag.

Kyla utan krångel

Fördelarna med fjärrkyla är många. Det bullrar inte, är okomplicerat, och driftsäkerheten är mycket hög: över 99 procent. Dessutom är miljöpåverkan och energiförbrukning minimal jämfört med lokala kylanläggningar, bra för både arbetsmiljö, närmiljö och klimat. Vi har telefonsupport och beredskap dygnet runt alla dagar på året, och den som vill känna sig extra trygg kan teckna ett serviceavtal med Övik Energi.

Naturlig kyla från fjärden

Övik Energi hämtar kallt bottenvatten på ca 25 meters djup i Örnsköldsviksfjärden för att göra fjärrkyla. Det här är ett klimatsmart sätt att producera kyla till nytta för människor, maskiner och processer.

Prisvärt

Fjärrkyla är ett prisvärt alternativ jämfört med lokala kyllösningar. I och med att kylproduktionen sker centralt, slipper du kostnader för hanteringen av köldmedier samt service och underhåll. Inte minst får du en betydligt lägre elkostnad.

Så fungerar fjärrkyla

Fjärrkyla bygger på att kallt vatten distribueras i ett ledningsnät på samma enkla sätt som fjärrvärme. Själva tekniken är enkel. Man kyler vatten på ett ställe och slussar sedan ut det genom rör till bostäder, kontor, sjukhus, industrier och andra miljöer som behöver avkylning. Det kalla vattnet som pumpas runt i fjärrkylenätet används för att kyla den luft som cirkulerar i fastighetens ventilationssystem. Samma vatten förs sedan tillbaka till produktionsanläggningen för att kylas ned på nytt.

Vi hjälper dig med dina frågor!

Nyfiken på elavtal? Längtar efter fiber? Är du frågvis runt fjärrvärme, eller rent av fundersam om en faktura? Våra säljare står redo att hjälpa dig med alla frågor – stort som smått. 

Ring Emil 070-200 14 10 eller skicka ett mejl
Ring Peter 072-560 68 06 eller skicka ett mejl
Ring Jörgen 076-148 40 84 eller skicka ett mejl

Ring oss på 0660-888 00 eller skicka e-post