Om elpriser
Varför har elpriserna varit så höga under 2022?
Det är en energikris i Europa på grund av Rysslands invasion av Ukraina, där Ryssland har stängt de flesta gasleveranserna till Europa. Eftersom det är en sammankopplad energimarknad så ger dyr energi/el i Europa också högre priser i Sverige.
Under större delen av 2022 påverkade energikrisen i Europa framför allt elpriserna i södra Sverige. Varför vi i norra Sverige inte påverkades i samma utsträckning beror främst på att det finns stor tillgång av el här då huvuddelen av Sveriges elproduktion ligger i norra Sverige. Men under slutet av året har även vi i norr haft ovanligt höga och varierande elpriser.
Både under slutet av november och i december har det varit lägre tillgång på vattenkraft än normalt på grund av att isläggning skett på älvarna. Vindkraften hade problem att leverera på grund av lite vind och isbildning på vingarna. Tittar vi på december så var det kallt, vilket resulterade i större efterfrågan och därmed högre elpriser. Kärnkraften har varit begränsad på grund av fel på anläggningen i Oskarshamn. I slutet av december så sjönk dock elpriserna, vilket dels berodde på lägre efterfrågan på el i och med julledighet samt högre temperaturer. Vi fick även större tillgång på el då reaktorn i Oskarshamn är tillbaka och vindkraftsproduktionen ökade.
Det här är några av de faktorer som lett till att många fått fakturor som legat på högre summor än normalt – om man inte dragit ned på sin elförbrukning rejält vill säga.
Prognos för elpriser
Det är svårt att förutspå vad priserna kommer att landa på under kommande vintermånader. Anledningen är att det beror till stor del på hur vädret utvecklar sig: milt, blåsigt och blött – eller kallt, vindstilla och torrt? Om det exempelvis blir kallt så kommer priserna troligtvis ligga på en hög nivå eftersom efterfrågan ökar då. Tillgången på vattenkraft, kärnkraft och vind är annat som påverkar hur priserna kommer se ut under vintermånaderna.
Eftersom el handlas på en elbörs blir det svårt att förutspå vilka elpriser det kommer att bli framöver. För rörligt pris är det först i början av efterföljande månad, när förbrukningen för varje enskild timme har summerats, som vi kan presentera föregående månads rörliga elpris.
Få koll på din elanvändning
Ett första steg för att få ner elkostnaden är att lära sig mer om sin elförbrukning. På Mina sidor får ni överblick över er elanvändning och kan jämföra med tidigare månader eller år och årstidernas påverkan med hjälp av historik på utomhustemperatur.
Se över uppvärmningsmetod
Fjärrvärme är ett enkelt, prisvärt och tryggt sätt att få värme och varmvatten till er fastighet. Dessutom frigör fjärrvärme el att användas till annat än uppvärmning, vilket är smart när samhället blir alltmer elberoende.
Jag vill veta mer om fjärrvärme!
Vanliga frågor
Tips när du väljer elavtal
Här är viktiga saker du kan tänka på när du väljer eller byter elavtal – och hur du genomskådar säljfraserna. För tyvärr finns det en del oseriösa elhandelsaktörer att se upp för.
1. Fråga efter jämförpriset
I det så kallade jämförpriset ska alla delar av elavtalets kostnader finnas med. Då ser du vad du verkligen får betala. Alla elhandelsföretag har skyldighet att ange jämförpriser för fast, rörligt, mixat och anvisat elpris. I jämförpriset måste alltid hela kostnaden finnas med. Utöver själva elpriset även elhandelsföretagets påslag, elcertifikatsavgift och månadsavgift och moms. Så fråga alltid efter jämförpriset, och om säljaren inte kan eller vill visa det: välj någon annan.
2. Se upp för lockpriser, ”el till inköpspris” eller hög månadsavgift
En del oseriösa elhandelsföretag erbjuder ”el till inköpspris”, ”elpris utan påslag” eller liknande och har ett riktigt lågt pris per kilowattimme. Det låter ju bra, men kan bli en dålig affär i slutändan. Varför? För att de ”glömmer” att berätta om kostnader som tillkommer och gör att summan på elräkningen troligen blir högre än du förväntat dig.
Moms, elcertifikatsavgift, påslag och månadsavgift är alla kostnader som läggs på kilowattimmepriset för själva elen. Moms och elcertifikatsavgift har alla, medan påslag och månadsavgift varierar.
3. Elavtal med fast, rörligt eller mixat elpris?
Lika viktigt som det är att hitta ett bra elbolag är det förstås att hitta det elavtal som passar dig bäst. De tre vanligaste elavtalen är rörligt, fast och mixat elpris.
Ett fast elpris ger samma pris per kilowattimme oavsett vad som händer på elmarknaden under den avtalsperiod du valt. Beloppet på din faktura kommer att variera beroende på hur många kilowattimmar du förbrukar varje månad.
Ett rörligt elpris innebär att priset per kilowattimme varierar från månad till månad utifrån svängningarna på elmarknaden. Hur mycket el du använder varje månad påverkar sen den totala kostnaden, precis som ett fast elpris.
Mixat elpris betyder att du betalar en del av din el till ett månadsbaserat rörligt pris och en del till ett fast pris.
4. Välj 100 % förnybar el
Att välja 100 % förnybar el, det vill säga el från förnybara källor, minskar din klimat- och miljöpåverkan och bidrar till en hållbar utveckling.
Vi hjälper dig!
Har du frågor eller funderingar kring att välja eller byta elavtal? Kontakta oss, vi hjälper dig reda ut begreppen och hjälper dig till det bästa alternativet för dig.
Välkommen att kontakta vår kundservice!
Du kan skicka ett meddelande till oss här via vårt kontaktformulär eller mejla oss på kundservice@ovikenergi.se.
Skillnaden mellan elnät och elhandel
Din elkostnad består av två delar, elnätskostnad och elhandelskostnad.
Elnätsbolaget äger och underhåller ledningarna i området och ansvarar för att elen transporterar hem till dig. Elnätskostnaden bestäms genom ditt nätavtal och tecknas med elnätsbolaget. Vilket elnätsbolag du är kund hos hittar du på elomraden.se.
Vid en flytt är det viktigt att du först tecknar ett elnätsavtal med elnätsföretaget i området. När detta är gjort och du fått ditt anläggnings-ID, är du redo att teckna ditt elhandelsavtal.
Här finns en karta över Övik Energis elnätsområde.
Elhandelsbolag kan du välja fritt bland olika leverantörer och det är avtalet med dem som avser elen du förbrukar. Vissa elhandelsbolag säljer bara el och äger inga elnät, medan Övik Energi är både elnätsägare och elhandelsleverantör.
Vad är skillnaden mellan fast pris och rörligt pris?
Ett fast elpris ger samma pris per kilowattimme oavsett vad som händer på elmarknaden under den avtalsperiod du valt.
Beloppet på din faktura kommer att variera beroende på hur många kilowattimmar du förbrukar varje månad.
Ett rörligt elpris innebär att priset per kilowattimme varierar från månad till månad utifrån svängningarna på elmarknaden.
Hur mycket el du använder varje månad påverkar sen den totala kostnaden, precis som ett fast elpris.
Hur fungerar rörligt pris, betalar jag timpriser?
Nej, som privatkund sammanvägs timpriset på elbörsen med en elanvändningsprofil för det elområde du bor i. Det rörliga elpriset blir en typ av medelpris som räknas fram månadsvis, det vill säga att samma pris per kWh gäller under en hel månad.
Du kommer därför inte att påverkas mycket om det är höga elpriser en enskild timme, men du kan i stället påverka genom att se över din totala elförbrukning.