Intresset för att producera el för den egna förbrukningen är stort och beror på ett ökat intresse för energieffektivisering, upplevelsen av att elpriset är högt och viljan att bidra i klimat- och miljöarbetet. Övik Energi ser positivt på att slutkunder producerar sin egen el i mindre produktionsanläggningar. Det vanligaste är att produktionsanläggningen består av solceller eller små vindkraftverk.
Genom att använda egenproducerad el minskar du dina elkostnader samtidigt som du gör en insats för miljön. Om du inte kan använda all el som din anläggning producerar för tillfället kan du sälja överskottet till oss.
Så här säljer du din överskottsel
1. Anslut din produktionsanläggning
För att ansluta din produktion till elnätet, kontaktar du ditt elnätsbolag och anmäler att du framställer förnybar el. De ordnar ett så kallat inmatningsabonnemang så att du kan mata in egen el på elnätet. Abonnemanget bekräftar att din anläggning är godkänd och uppfyller alla regler och krav. Du behöver inte ha Övik Energi Nät AB som elnätsbolag för att sälja din el till Övik Energi AB. Observera att om din produktionsanläggning överstiger 100 A måste du teckna ett separat elhandelsavtal innan anläggningen kan anslutas till nätet.
2. Kolla att du uppfyller kraven
Du behöver uppfylla följande för att vi ska kunna köpa din överskottsel:
- Du har ett inmatningsabonnemang hos ditt nätbolag
- Du måste vara fast ansluten till elnätet
- Du framställer förnybar el, från t.ex. sol eller vind
- Uttag och inmatning av el sker via samma huvudsäkring och elmätare
- Du köper din elkonsumtion av Övik Energi AB. Kontakta våra företagssäljare så hjälper vi dig.
3. Börja sälja din överskottsel
Som elhandelskund får du ersättning för din inmatade egna el på din ordinarie faktura. Ersättningen ligger på elbörsen Nord Pools timspotpris för ditt elprisområde. Gäller det en produktionsanläggning som har en säkring över 100 A och/eller en inmatningseffekt över 255 kW får du Nord Pools timspotpris minus 2 öre/kWh i ersättning. En årsavgift på 240kr/år tillkommer. Priserna gäller exklusive moms.
Självfakturering
Självfakturering innebär att vi som köpare utfärdar fakturan. Vårt köp av din överskottsel kommer självfaktureras och samfaktureras med ditt elhandelsavtal för din konsumtion, vilket innebär att ersättningen för överskottselen kommer dras av från slutsumman på fakturan. Om ersättningen för överskottselen vid ett faktureringstillfälle överstiger det belopp du ska betala avseende elkonsumtionen kommer överskjutande belopp endera dras från nästkommande faktura eller betalas ut till dig i samband med fakturering.
Mottagningsplikt
Om du inte aktivt tecknar ett elhandelsavtal för att sälja din överskottsel har elhandelsföretaget som du köper din elkonsumtion av mottagningsplikt enligt ellagen. Det innebär att det elhandelsföretaget är skyldig att ta emot överskottselen från din mikroproduktionsanläggning. Observera att mottagningsplikt inte innebär att elhandelsföretaget som mottagit överskottselen har någon ersättningsskyldighet till dig som mikroproducenten, om du vill få ersättning för din överskottsel måste du teckna ett avtal med ett elhandelsföretag. Om din produktionsanläggning har en säkring över 100 A gäller inte mottagningsplikt.
Skattereduktion
Som mikroproducent av förnybar el har du rätt till en skattereduktion på 60 öre/kWh för den överskottsel som matas ut på nätet. Underlaget för skattereduktion får som högst vara så många kWh som tagits ut från nätet i anslutningspunkten under året, dock maximalt 30 000 kWh/år.
Reglerna omfattar anläggningar som har en huvudsäkring om högst 100 A. Begäran om skattereduktion ska göras i inkomstdeklarationen som ska lämnas efter utgången av det kalenderår som underlaget för skattereduktionen avser. För att ha rätt till skattereduktionen måste du anmäla till ditt elnätsföretag att du framställer förnybar el. Vill du veta mer, gå in på skatteverket.se.
Solkartan
Här kan du hitta din fastighet och se hur mycket du skulle kunna producera i kWh per år.
Mata in hur många kvadratmeter solceller du sätter upp. Svaret visar hur många kWh du troligtvis kommer att få ut av solcellsanläggningen per år.
Solkartan
Övrigt
Allt material som föregått installationen som för och färdiganmälan, teknisk data på solcellsanläggningen samt elnätsuppgifter finns att tillgå från er elinstallatörsfirma.