Vi behöver din beställning senast 31 januari
För att vara med på fibertåget och ta del av beviljat finansieringsstöd från Jordbruksverket för fiberanslutning, behöver vi din beställning senast 31 januari 2020.
Här på vår webb kan du enkelt göra din beställning och behöver då inte skicka in bifogad beställningsblankett. På sidan Anslut dig söker du på din adress och klickar sedan på Anslut.
Klart med bidrag från Landsbygdsprogrammet
Fiberutbyggnaden kommer att pågå under de tre kommande åren, då det är stora geografiska områden och många hushåll som ska anslutas.
Planering av området pågår och en mer detaljerad karta över utbyggnadsområdet kommer att publiceras här på sidan.
Fiber skapar bra förutsättningar
Att vara uppkopplad innebär idag så mycket mer än att starta datorn och surfa på internet. Idag är kommunikation en viktig faktor för att leva och bo oavsett var, på landsbygd eller i stad. För landsbygden skapar fiber bra förutsättning att växa upp och åldras, för allas lika rätt och värde.
Varför fibernät från Övik Energi?
- Stort utbud av tjänster
- Högsta bandbredd
- Vädersäkrat
- Ditt lokala fibernät
Varmt välkommen till framtiden!
En fiberanslutning är grunden för dagens och morgondagens kommunikation. Den ersätter kopparnätet, det vill säga adsl, och tar vid som den självklara infrastrukturen. Fibernät från Övik Energi påverkas inte av väder och vind och vi har ett av Sveriges driftsäkraste fibernät. Du får en snabb, säker och stabil uppkoppling för hela familjens behov.
Internet, telefoni och tv – du väljer själv. I vårt öppna fibernät kan du enkelt jämföra och få en överblick över tjänster, hastigheter och priser.
Fiber är sin egen teknik
Fiberoptik är ett optiskt system där ljus leds genom så kallade optiska fibrer vars kärnor är gjorda av mycket rent glas eller plast.
Dessa glas- eller plastkärnor är omslutna av ett mantelhölje och vanligtvis också av ett skyddande skal.
Ett fiberoptiskt överföringssystem består av en sändare och av en mottagare. Sändaren skickar ut ljus antingen med hjälp av
laser eller med hjälp av lysdioder. Mottagaren "översätter" ljussignalerna till elektriska impulser som skickas till dator, TV eller telefon.
Fiber är driftsäkert, okänsligt för elektroniska störningar och har i princip obegränsad kapacitet av digital trafik.
Trygga och smarta tjänster
Vi utvecklar framtidens smarta lösningar för att de också ska vara lika trygga och säkra som vårt fibernät.
Bland annat har vi tagit fram en kommunikationslösning för digitala trygghetslarm tillsammans med kommunens välfärdsförvaltning. Vi har en testplattform på plats och kommer att lansera en hel del spännande projekt under 2019.
Har du redan internet från en annan leverantör?
Ingen fara. När din fiberanslutning är färdigställd tillkommer inga löpande kostnader förrän du vill börja använda din anslutning.
Se PTS film om nyttan med fiber
Den myndighet som bevakar elektronisk kommunikation i Sverige, PTS – Post och telestyrelsen, har tagit fram en ny film som beskriver hur du med bredband kan leva enklare och tryggare, oavsett hur eller var du bor i landet.
Där kan du bland annat se hur Lars-Åke utanför Vingåker, familjen Lindberg i Luleå och Bibi i Hässelby använder sitt bredband till både läxläsning och läkarbesök.
Pris
Beställ fiberanslutning till bidragsgrundande pris och komplett anslutning. Vi utför tomtgrävning och håltagning i vägg samt sätter upp tjänstefördelare och ansluter huset med fiber.
Pris 20 100 kr när du använder rut‐ och rotavdrag (23 300 kr utan rut‐ och rotavdrag). Har du fler byggnader på samma fastighet så kan du beställa fiberanslutning till dem för halva priset. Kom och prata med oss på någon av fiberträffarna, så berättar vi mer.
Vad händer om jag väntar med att beställa?
Efter beställningstiden är anslutningspriset för närvarande 29 800 kr och innefattar inte finansieringsstöd. Anslutning i efterhand innebär även eget arbete med håltagning och grävning fram till anvisad avlämningspunkt, vilket kan medföra lång grävsträcka.
Har du ett företag eller flerfamiljshus?
Du som har en kommersiell fastighet eller är ett företag som är intresserad att veta mer om möjligheterna med kommunikation via fiber och vad en anslutning till fibernätet kan göra för din verksamhet och dina hyresgäster, är välkommen att kontakta våra företagssäljare på telefon 0660-789 03
Kontaktuppgifter
Har du frågor kring din fiberanslutning ex. grävning, tidplan, installation eller återställning?
Kontakta vår entreprenör VTG på telefon 0660-29 50 83
fiber.ovikenergi@vtg.se
Har du frågor kring återställning efter det ortsammanbindande fibernätet?
Kontakta vår entreprenör Inframix på telefon 0660-30 90 31
o-vikenergi@inframix.se
Har du frågor om priser och avtal?
Välkommen att kontakta våra säljare på telefon 0660-789 01 eller skicka ett meddelande till oss.
Byanätsamverkan
Byanätsamverkan är ett område med fastighetssägare, företag och organisationer som kommunen hjälper söker eller ska söka investeringsmedel för utbyggnad av fibernät via Jordbruksverket. Investeringsmedel till fibernätutbyggnad beslutar Länsstyrelsen. (Jordbruksverket skickar ansökan vidare till Länsstyrelsen)
Örnsköldsviks kommun bistår med hjälp och råd i ansökningsprocessen.
Kontaktperson: Jens Danielsson, 0660-88 203
Frågor och svar Dig2020
Dig2020 - Ortsammanbindande nätet
Dig.2020 är ett regionalt projekt som ägs av Länsstyrelsen Västernorrland och är en satsning för att nå regeringens bredbandsmål. Ortsammanbindande nätet kan förklaras som som fibernätets "motorvägar" och kommer att binda samman kommunen och länets fibernät. Projektet pågår från 2016 till 2020.
Varför finns Dig.2020?
Projektet är Västernorrlands satsning för att nå regeringens bredbandsmål att 90 procent av alla hushåll och företag i Sverige ska ha tillgång till minst 100 Mbit per sekund senast år 2020. Idag har cirka 54 procent av hushållen och företagen tillgång till dessa hastigheter i Västernorrland. En regional samverkan för finansiering av en ortsammanbindande bredbandsutbyggnad är centralt för att uppfylla målen till år 2020. Skälet för denna samverkan är att marknadskrafterna i landsbygd och glesbygd inte bedöms vara tillräckligt starka för att en utbyggnad verkligen skall ske i alla delar av länet.
Är Dig.2020 densamma som länets bredbandsstrategi?
Nej, den regionala bredbandsstrategin i Västernorrland består av tre delar som har beteckningarna En digital agenda för Västernorrland (Dnr: 341-5076-14) och Handlingsplan för bredbandsutbyggnad samt Bilaga till Handlingsplan för bredbandsutbyggnad (samma dnr som digitala agendan) och tillsammans är de dem vägledande dokument för länets utbyggnad för att nå regeringens bredbandsmål att 90 procent av alla hushåll och företag i Sverige ska ha tillgång till minst 100 Mbit per sekund senast år 2020 .
Projektet är länets satsning utifrån de vägledande dokument för att nå regeringens mål. Vi bygger ett ortssammanbindande nät (stomnät) som är öppet, robust, redundant, operatörsneutralt men som inte går ändra fram till dörren.
Hur har länets bredbandsstrategi (En digital agenda för Västernorrland och Handlingsplan för bredbandsutbyggnad) tagits fram?
Arbetet med strategin startade under 2013 inom projektet Nya digitala perspektiv samt i länsstyrelsens löpande arbete med frågor rörande IT-infrastrukturen. Utifrån de förslag och synpunkter som framkom under 2013 – 2014 skickade Länsstyrelsen den 25 juni 2014 ett remissunder till ett stort antal organisationer. Remissunderlaget bestod av tre delar:
- Utkast till En digital agenda för Västernorrland
- Utkast till handlingsplan för bredbandsutbyggnad och mobilitet
- Bilaga till handlingsplan för bredbandsutbyggnad och mobilitet
Varför bygger inte Dig.2020 ända fram till dörren?
EU bidrar med finansiering av IT-infrastrukturen i länet. Detta görs genom regionalfondsprogrammet och genom landsbygdsprogrammet. De båda programmen har delvis olika syften, men satsningarna kommer att komplettera och förstärka varandra. Regionalfondsprogrammet kan ge stöd till mer övergripande ortssammanbindande nät. Landsbygdsprogrammet fokuserar på bredbandsnät nära slutanvändaren, så kallade lokala nät. Satsningarna är beroende av varandra då de mer lokala näten är beroende av att de större ortssammanbindande näten är sammanhållande och har en god kapacitet och är tillförlitliga. Utbyggnaden av ortssammanbindande nät genom Dig.2020 kan också göra att det blir kommersiellt lönsamt att bygga lokala nät utan ekonomiska stöd.
Hur har man kommit fram till de sträckningar som byggs i Dig.2020?
Länets handlingsplan för bredbandsutbyggnaden (se Bilaga till handlingsplan för bredbandsutbyggnad) beskriver behoven av bredbandsutbyggnad i länet. Trots att det finns möjlighet till finansiering från EU räcker inte resurserna till alla behov. Det var därför inte möjligt att finansiera alla sträckor i handlingsplanen i Dig.2020-projektet. Därför har projektets samverkansparter med utgångspunkt i handlingsplanen valt ut det antal sträckor som ryms inom EUs ekonomiska ramar. Det är dessa sträckor som ingår i Dig.2020-projektet.
Vilka är samverkansparter i Dig.2020?
- Servanet
- Sundsvalls Elnät
- Övik energi
- Kramfors Mediateknik
- Sollefteå kommun
Hur sker samverkan mellan kommunerna och Dig.2020?
Länsstyrelsen samarbetar med samtliga kommuner i länet där antingen kommunen eller ett kommunalt bolag är samverkanspart. Projektorganisationen innefattar en styrgrupp (politiker), referensgrupp (representanter från samverkansparterna och kommunerna) och projektledningen (projektledare, ekonom, kommunikatör och projektmedarbetare).
Vad är det för skillnad mellan Dig.2020 och Landsbygdsprogrammet?
Dig.2020 bygger ett ortssammanbindande nät (stomnät) som är öppet, robust, redundant, operatörsneutralt men som inte går ändra fram till dörren. Det ortssammanbindande nätet finaniseras till hälften av Europeiska regionalfonden. Övriga medfinansiärer är Länsstyrelsen Västernorrland och kommunerna i Ånge, Sundsvall, Timrå, Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.
Projektet samverkar med insatser från Landsbygdsprogrammet som också finansierar bredbandsutbyggnad (från ortssammanbindande nätet till dörren). Satsningarna i landsbygdsprogrammet och Dig.2020 kompletterar och förstärker på så sätt varandra. För dig som slutkund innebär detta en ökad möjlighet att koppla upp dig på ett områdesnät. Genom till exempel stöd från Landsbygdsprogrammet kan alla typer av föreningar, organisationer, företag, kommuner och andra myndigheter ansöka om pengar. Landsbygdsprogrammet finansieras med pengar från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
Hur kan kommunala bolag få stöd via Landsbygdsprogrammet?
Alla typer av föreningar, organisationer, företag, kommuner och andra myndigheter kan ansöka om stödet. Det innebär också att till exempel en enskild privatperson eller en enskild firma inte kan ansöka om stödet eftersom de inte är juridiska personer.
Hur bedöms min ansökan om stöd via Landsbygdsprogrammet?
Din ansökan kommer att bedömas och prioriteras av länsstyrelsen med hjälp av en poängsättning. Uppgifter till poängsättningen hämtar vi från din ansökan om stöd. Den kontroll vi gör vid handläggningen är att ta reda på om projektet är förenligt med den regionala bredbandsstrategin eller inte. Enligt 1305/2013 EU:s landsbygdsutvecklingsförordning är det ett krav att bredbandsstödet i landsbygdsprogrammet och den regionala bredbandsstrategin har en viss koppling. För att försäkra sig om detta finns ett villkor som jordbruksverket har beslutat om som säger att om det finns en regional bredbandsstrategi (vilket Västernorrland har) måste projekten som söker stöd inom landsbygdsprogrammet vara förenliga med denna regionala strategi. Detta går att läsa i 6 kap. 6 § förordningen (2015:406) om stöd för landsbygdsutvecklingsåtgärder. Är projektet inte förenliga med den regionala bredbandstrategin ska projektansökan avslås enlig jordbruksverkets reglemente.
Hur poängsätter länsstyrelsen en ansökan?
-
Projektet ska ha ett högt antal möjliga anslutningar till nätet: Som möjlig anslutning räknas alla hushåll med folkbokförda personer inom det område som avgränsats för projektet. I ett flerbostadshus räknas varje lägenhet med folkbokförda som en anslutning. Syftet med prioriteringen är att få projekt som omfattar ett lite större område. Det är bra ur kostnadssynpunkt om projekten inte blir alltför små och syftar också till att områden avgränsas på ett klokt sätt så att inte ”vita fläckar” uppstår mellan områdena.
-
Projektet ska ha hög anslutningsgrad till bredbandsnätet: Med anslutningsgrad menar vi hur stor andel av de hushåll med folkbokförda personer som tänker ansluta sig till bredbandsnätet inom ditt område som du avgränsat för projektet. Med ansluten menas att bredbandsnätet minst går ända fram till utsida på huset. Syftet med prioriteringen är att öka kostnadseffektiviteten i projekten. I det här sammanhanget betyder det att bredbandsnätet blir billigare per anslutning om det är många som väljer att ansluta sig. Det är också bra om så många som möjligt kommer med när bredbandsnätet byggs.
-
Du ska ha kunskap, kompetens och kapacitet att genomföra investeringen: Du ska ha samlat personer med den kompetens som behövs för att kunna genomföra projektet. Den kompetens som krävs kan komma från utbildning eller att personen har jobbat med liknande arbetsuppgifter. Personerna ska vara namngivna i ansökan. En säkrad finansiering av projektet minskar risken för problem med likviditeten som kan leda till stopp i arbetet.
Projekt Dig.2020 är Västernorrlands satsning på ett ortssammanbindande bredbandsnät som finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Västernorrland samt länets kommunala stadsnät. Projektägare är Länsstyrelsen Västernorrland.