Genom att surfa vidare godkänner du att webbplatsen använder cookies. Jag förstår

Skorped - Byanätsamverkan

Vi kommer med fiber till dig!

 

Klart med bidrag från Landsbygdsprogrammet

Fiberutbyggnaden kommer att pågå under de tre kommande åren, då det är stora geografiska områden och många hushåll som ska anslutas.

Planering av området pågår och en mer detaljerad karta över utbyggnadsområdet kommer att publiceras här på sidan.

Fiber skapar bra förutsättningar

Att vara uppkopplad innebär idag så mycket mer än att starta datorn och surfa på internet. Idag är kommunikation en viktig faktor för att leva och bo oavsett var, på landsbygd eller i stad. För landsbygden skapar fiber bra förutsättning att växa upp och åldras, för allas lika rätt och värde.

Frågor och svar

Under träffarna har det ställts flera intressanta frågor och här kommer en kort sammanfattning av dem och de svar som gavs.

 

Varför ska jag välja fiber?

  • Valfriheten att i Ö-viks öppna fibernät kunna välja bland flera olika leverantörer som konkurrerar om att erbjuda kunderna bästa möjliga produkt och pris. Just nu är Telia populära men det kan ändra sig och det finns många fler som exempelvis A3, Bahnhof, Boxer, Bredband2, Com Hem och Universal Telecom.

  • Högsta bandbredd! Med optisk fiber från Övik Energi får du dataöverföring med ljusets hastighet som är byggd för framtidens bredbandskommunikation och klarar de växande kraven på högre

 

Vad händer om jag inte beställer nu?

För att vi ska kunna projektera och genomföra utbyggnaden behöver vi ditt avtal. De som inte beställer nu kommer att anslutas efter projekten är slutförda och preliminärt blir priset 29800 inkl. moms till anslutningspunkt. Den kan vara belägen vid vägen eller närmaste brunn. Det kommer inte gå att beställa grävning från oss från anslutningspunkten, utan du måste göra det i egen regi.

 

Hur beställer jag på enklaste sätt?

Beställning gör enklast via ovikenergi.se/anslut. Sök på din adress och klicka på Anslut. Därefter fyller du i dina uppgifter och legitimerar dig med bankid. Det går också bra att kontakta oss så skickar vi ut ett pappersavtal till dig.

 

När ska jag betala för anslutningen?

Anslutningen faktureras när fibern är indragen och när du kan börja nyttja tjänsten. Fakturan skickas ut i början på varje månad och har en betalningsperiod på 30 dagar.

 

När ska jag börja betala för nätavtalet?

Nätavtalet tecknas i samband med att du beställt ett abonnemang hos en tjänsteleverantör och din tjänst börjat fungera. Du börjar med andra ord att betala nätavgiften först när valt att börja nyttja din fiberanslutning.

 

Kan jag beställa vilande fibernätsavtal?

Alla anslutningar är i dag vilande tills att du själv väljer att börja nyttja din fiberanslutning.

 

Finns det någon möjlighet att lägga upp en avbetalningsplan?

Externa tjänster som exempelvis www.payex.se finns, som du själv kontaktar och genomför avbetalningen via.

 

Varför har priset ändrats?

Anslutningspriset är beroende av vad det kostar att bygga fiber. Kostnaderna har ökat väsentligt under de senaste åren vilket påverkar anslutningspriset.


Jag har redan skrivit på ett avtal, vad gäller?

De avtal som fanns i tidigare ansökningsomgång gäller inte längre. Om du vill ha fiber är det med de nya villkoren och det nya avtalet som gäller. I det nya avtalet finns ingen bindningstid för fibernätsavtalet utan du betalar bara när du börjat använda nätet.


Varför har det dragit ut på tiden?

Vi fick dra tillbaka vår tidigare bidragsansökan eftersom en annan aktör kommunicerade att de skulle bygga fibernät utan bidrag. När de inte fullföljde utan drog sig tillbaka kunde vi söka bidrag igen. De bidragen blev beviljade under första halvåret 2019. Genomförandeprojektet är långt eftersom det är många områden som det ska byggas till i stora delar av kommunen.

 

Vad menas med framtidssäkert bredband?

Ett framtidssäkert bredband ger tillgång till framtidens digitala tjänster! Utvecklingen går snabbt och vi börjar idag se inslag av uppkopplade hem som sparar energi, ökar säkerheten och förenklar vardagen. Inom vården utvecklas nya digitala tjänster. Smarta industri- och jordbrukssystem utvecklas. Det blir vanligare med videosamtal där kvaliteten förväntas vara hög samt molnlösningar för att lagra foton och data. Och bland ungdomar växer datorspelande över internet tillsammans med andra.

Ja, ingen vet hur mycket bandbredd som människor och företag kommer behöva i framtiden. Men det statliga forskningsinstitutet RISE* konstaterar i sin nya rapport att optisk fiber är byggt för framtidens bredbandskommunikation och att fortsatt utbyggnad med fibernät är den säkraste och kostnadseffektivaste lösningen för att nå Sveriges bredbandsmål till 2025. Men än viktigare är att optisk fiber har en i princip obegränsad kapacitet och är redo att växa med kundens behov. På så sätt är optisk fiber en framtidssäker investering.

*Det statliga forskningsinstitutet RISE har analyserat skillnaderna mellan fibernät och trådlösa tekniker i sin rapport ”Infrastrukturval för att nå Sveriges bredbandsmål” (RISE, oktober 2019). RISEs slutsats är att fortsatt utbyggnad med fibernät är den säkraste och kostnadseffektivaste lösningen för att nå Sveriges bredbandsmål till 2025. Rapporten går att ladda ned kostnadsfritt på RISEs hemsida https://www.ri.se/sv/vad-vi-gor/projekt/infrastruktursval-sveriges-bredbandsmal-en-teknoekonomisk-studie

 

Kommer det mer bidragspengar?

Regeringen kommer att skjuta till 650 miljoner för utbyggnad i hela Sverige under perioden 2020-2022. Dessa pengar kommer att tilldelas på regionnivå och bara till fastigheter som inte blivit erbjudna fiber tidigare eller där det inte finns planer att bygga med eller utan bidrag. Detta innebär att era områden inte kan få ytterligare bidrag från dessa pengar, eftersom ni redan fått bidrag.

Bidrag från Jordbruksverket eller Tillväxtverket är inte heller beslutade eller planerade.

 

Har du redan internet från en annan leverantör?

Om du har ett befintligt avtal för internet som har en bindningstid kan vi vänta med att starta nätavtalet efter att du är ansluten till dess att din bindningstid har löpt ut (max 12 månader). Du måste visa eller lämna en kopia på uppsägningsbekräftelsen eller liknande. Har du ett avtal med Telia brukar de lyfta över avtalet till den nya tjänsten.

 

Var hittar jag mer info?

Om det är något du undrar över kan du vända dig till din fiberförening eller kontakta vår kundservice på 0660-789 01.

Varför fibernät från Övik Energi?

  • Stort utbud av tjänster
  • Högsta bandbredd
  • Vädersäkrat
  • Ditt lokala fibernät

Projekt Dig.2020 är Västernorrlands satsning på ett ortssammanbindande bredbandsnät som finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Västernorrland samt länets kommunala stadsnät. Projektägare är Länsstyrelsen Västernorrland.

Anslut dig

VI HJÄLPER DIG MED DINA FRÅGOR

Erfarenhet, engagemang och lokalkännedom – vår kundtjänst står redo att hjälpa dig med dina frågor om elavtal, fiber och fjärrvärme. 

Besök Kundservice eller skriv ett meddelande