Övik Energi

Hej Staffan Sjödin, eltekniker på Övik Energi!

Tack vare en bekant fick Staffan upp ögonen för Övik Energi, och nu har de varit kollegor ända sedan 2005!

Hur länge har du jobbat på Övik Energi?

Jag har jobbat på Övik Energi sedan maj 2005. Jag arbetade tidigare inom industrin och ville göra något nytt och kände en kille som jobbade på Övik Energi som trivdes och visste mer om företaget som jag frågade. Han jobbar förresten också kvar som min kollega fortfarande! Framför allt lockade det att få jobba utomhus, då jag kom från en tyngre arbetsmiljö med damm, buller och stark lukt med mer.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

Just nu jobbar jag med gatubelysningen i kommunen och när dagen börjar sitter jag och sorterar och prioriterar ärenden som kommer in i ett system. Vissa mornar är det akuta ärenden och då måste jag åka ut direkt på morgonen för att åtgärda det. Det kan vara att plogbilen har råkat köra på en stolpe som ligger över vägbanan eller att något annat har gått sönder på en oturlig plats som behöver undanröjas direkt.

Lugnare dagar brukar jag planera arbetet som ska ske under veckan. Arbetet varvas sedan under veckan med felavhjälpning ute på fält och dokumentation inne på kontoret.

Jag sitter med i gruppen gällande gatubelysning hos kommunen och får vara med och göra en del beredningar på nya områden eller utbyggnationer av befintligt gatubelysningsnät.

Varför har du valt att jobba med det du gör?

Jag upptäckte mitt intresse för fysiken i högstadiet och tyckte det var spännande med teknik. Jag pratade sedan med studie- och yrkesvägledaren om mina funderingar på elektrikeryrket, vilket hon också tyckte skulle kunna passa, så på den vägen var det.

Vad gjorde du innan du började på Övik Energi?

Jag jobbade som industrielektriker. Det innebar nybyggnationer på industriområdet och service och underhåll på maskinerna där.

Vilken utbildning krävs för ditt yrke?

Elektrikerutbildning i grunden. Sen är ändå allt nytt när man kommer till oss eftersom det är en stor skillnad att jobba med installation och distribution som vi gör. Numera finns det utbildningar efter gymnasiet som inriktar sig mer mot elkraft och en sådan är ju inte fel att plugga om man är särskilt intresserad av att hamna på ett nätbolag.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Förutom arbetskamraterna är det ett relativt fritt jobb. Förutom akuta fel så är det upp till mig att se till att arbetet som jag har på mitt bord blir gjort, men min chef bestämmer inte i vilken ordning jag gör de olika arbetsuppgifterna. Jag trivs med att jobba mycket utomhus och det här jobbet är till 85% utomhus så det passar mig bra!

Vad har du för utmaningar?

Vi har väldigt mycket jobb nu och i framtiden och vi funderar på hur vi ska klara av arbetsmängden. Det är mycket nytt som är på gång och laddinfrastrukturen som kommer nu med laddstolpar både för företag och den privata marknaden kommer att bli en utmaning för oss gällande att förse samhället med tillräckligt mycket ström.

Hur har du utvecklats under din tid här?

Jag började som montör och jobbade som vi gör två och två med att lösa problem på vårt stadsnät och felavhjälpning och nybyggnation vid nya byggnader. Vi har många olika sorters uppgifter inom gruppen och jag har provat på alltmöjligt genom åren. På senare år har jag fått en liten specialistroll i och med att jag har hand om planeringen för just gatubelysningen i kommunen. Eftersom jag har varit här länge blir det naturligt att det är vi som får lära upp de nya som kommer, och i ”handledarrollen” får man ju också utvecklas som person.

Vad skulle du säga till den som funderar på att söka jobb hos oss?

Börja med installationsarbete och lär dig det, det är liksom alltid grunden. Sen kan du fortsätta och utvecklas inom elområdet genom att söka dig till oss. Vi har en arbetsplats som passar dig som vill jobba inom elkraft och ha din arbetsplats utomhus men vill ha nära hem och slippa resa på stor region. Vi börjar och slutar vår dag på kontoret vilket gör att det är nära till arbetskollegorna och till chefen.

Staffan sitter vid ett skrivbord